Τα 3 χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο δέρμα σας

1. Είναι χιλιοειπωμένο αλλά θα σας το ξαναπούμε. ΜΗΝ κάνετε χρήση σολάριουμ. Ποτέ!

solariumΤο 2009 ο διεθνής οργανισμός έρευνας για τον καρκίνο (IARC) και στενός συνεργάτης του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, πρόσθεσε τις λάμπες ακτινοβολίας που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες μορφές ακτινοβολίας που προκαλούν καρκίνο.

Ενδεικτικά, το σολάριουμ εμπεριέχει το ίδιο ρίσκο πρόκλησης καρκίνου όπως το Πλουτώνιο!

Στην έκθεση που παρουσίασε το IARC έπειτα από ενδελεχείς έρευνες πάνω στον καρκίνο του δέρματος, αναφέρεται ότι όσοι κάνουν χρήση σολάριουμ πριν από τα 30 τους αυξάνουν το ρίσκο όσον αφορά την παρουσίαση μελανώματος έως και 70%. Οι πιθανότητες εμφάνισης ακανθοκυτταρικού καρκινώματος είναι αυξημένες κατά 2,5 φορές και βασικοκυτταρικού καρκινώματος κατά 1,5 φορά. Μία έρευνα που διεξήχθη από την Mayo Clinic και δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2014, συνέκρινε την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος το έτος 1970 σε σχέση με το 2009, σε άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ως 60 ετών. Η εκδήλωση της νόσου στους άνδρες βρέθηκε να είναι συχνότερη κατά 4,5 φορές και στις γυναίκες 24 φορές. Αυτή η πολύ μεγάλη διαφορά θεωρήθηκε ότι βρισκόταν σε άμεση συνάρτηση με την μεγαλύτερη χρήση σολάριουμ από τις γυναίκες. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες ήταν ότι η εμφάνιση μελανώματος στις γυναίκες ηλικίας 18 έως 29 ετών ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την χρήση σολάριουμ στο 76% των περιπτώσεων.

youtan_vitd_275x275Όσον αφορά κάποιους ισχυρισμούς πως το σολάριουμ αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D, αυτοί είναι παντελώς εσφαλμένοι. Ο λόγος είναι ότι δεν είναι η UVA ακτινοβολία αυτή που ωθεί τον οργανισμό να παράξει βιταμίνη D (η οποία είναι η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις λάμπες στα σολαριουμ σε ποσοστό 93-97%), αλλά η UVB ακτινοβολία.

Όταν οι επισκέπτες του ιατρείου μας εμφανίζονται μαυρισμένοι έπειτα από τις καλοκαιρινές διακοπές τους δεν θα τους κάνουμε κάποια παρατήρηση. Είναι σημαντικό να απολαμβάνουμε τις χαρές της ζωής και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και κάποιες ξέγνοιαστες ώρες κάτω από τον ήλιο. Καλό βέβαια είναι να μην καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο ακόμα και αν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό. Το να μην κάνουνε σολάριουμ όμως είναι κάτι που επισημαίνουμε ξεκάθαρα σε όλους τους επισκέπτες μας.

2. Μην καπνίζετε!

No-SmokingΟι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι ως γνωστόν πολλαπλές. Όπως και οι συνέπειες στην υγεία του δέρματος. Αλλά ακόμα και αν εστιάσουμε μόνο στις επιπτώσεις στην εξωτερική εμφάνισή του καθενός μας από τον καπνό, οι επιδράσεις δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Οι καπνιστές φαίνονται πιο άσχημοι και μεγάλοι σε ηλικία, ενώ το δέρμα τους σακουλιάζει, γεμίζει κηλίδες και αποκτά μια ξηρή, χλωμή, κίτρινη υφή.

Μια αρκετά …πειστική φωτογραφική απόδειξη των ανωτέρω, μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

WebMD – Συνέπειες του καπνίσματος στο δέρμα σας

 

3. Το υπερβολικό ξύσιμο, γνωστό και ως δερματιλομανία

531111581_XSΕίναι κατανοητό πως είναι δύσκολο να το αποφύγουμε εντελώς, όμως κάθε φορά που σπάμε ένα σπυράκι, τραβάμε τον θύλακα μιας τρίχας που έχει δημιουργήσει κάποιο ενοχλητικό φουσκωματάκι ή ξύνουμε ένα ενοχλητικό σημείο στο κεφάλι μας, ανεβάζουμε τα επίπεδα φλεγμονής στο δέρμα μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας πολλαπλών μαύρων ή κόκκινων σημαδιών στους σκουρότερους και ανοιχτότερους τύπους δέρματος αντίστοιχα. Επίσης μεγαλώνουν οι πιθανότητες να μείνουν σημάδια. Και ακόμη χειρότερα μεγενθύνονται οι κίνδυνοι δερματικών λοιμόξεων, όταν ταυτοχρόνως οι διάφορες μορφές σταφυλόκοκκου γίνονται όλο και ανθεκτικότερες στα αντιβιοτικά. Επιπλέον το ξύσιμο είναι ψυχολογικά συνδεδεμένο με την ανασφάλεια και την χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Κλινικές καταστάσεις δερματιλομανίας πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω ψυχοθεραπείας και ενίοτε και μέσω χρήσης φαρμάκων. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να απασχολείτε με κάτι τα χέρια σας καλύτερα πιάστε ένα …κομπολόι.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας