5 ολιστικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση της ακμής

Στην κλινική μας ειδικευόματε στην ολιστική αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων! Δεχόμαστε λοιπόν συχνά ερωτήσεις για τον συγκεκριμένο τρόπο προσέγγισης (ολιστική δερματολογία) και τα πλεονεκτήματά του! Ας εξετάσουμε την περίπτωση της ακμής και των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της.

Αρκετοί έφηβοι με κυστική ακμή οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με σπυριά στο δέρμα, επιθυμούν διακαώς να απαλλαγούν από αυτό. Στην προσπάθειά τους αυτή πιθανώς να μην διστάσουν να χρησιμοποιήσουν μια φαρμακευτική αγωγή βασισμένη σε ισχυρές ουσίες όπως η ισοτρετινοΐνη (διατίθεται ευρέως με τις εμπορικές επωνυμίες Roaccutane, Accutane, Amnesteem, Claravis, Clarus ή Decutan). Πολλοί γονείς όμως, μόλις πληροφορηθούν για τις επικίνδυνες παρενέργειες του φαρμάκου, αποκτούν ισχυρούς ενδοιασμούς να αφήσουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν σε αυτήν την θεραπεία. Ένα σύνηθες φαινόμενο που επακολουθεί είναι ο έφηβος, που ήδη βρίσκεται σε μια κατάσταση ανασφάλειας και ήπιας κατάθλιψης εξ´αιτίας της ακμής, να ξεσπάει πάνω στους γονείς του. Το συχνό αποτέλεσμα είναι να πυροδοτείται μια οικογενειακή κρίση. Ευτυχώς όμως υπάρχει εναλλακτική.

Ο πρώτος και κύριος λόγος που πολλοί ασθενείς πλέον επιλέγουν την ολιστική δερματολογία είναι ότι είναι αποτελεσματική! Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγεί ένας ασθενής οριστικά από την ακμή είναι να ξεκινήσει την εσωτερική εξυγίανση του οργανισμού του. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσω αυτής της μεθόδου αποφεύγονται όλες εκείνες οι παρενέργειες που συνοδεύουν τις κλασικές φαρμακευτικές ουσίες, μερικές εκ των οποίων δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες.

Για περιπτώσεις έντονης ακμής, εμείς εφαρμόζουμε ιατρικά πρωτόκολλα που βασίζονται σε φυτικά φάρμακα και προϊόντα παρασκευασμένα από βότανα για τοπική χρήση. Για πιο ήπιες περιπτώσεις, κάποια φυσικά συμπληρώματα μπορεί να αρκούν για τον πλήρη καθαρισμό του δέρματος.

Ακολουθούν 5 εναλλακτικές θεραπείες βασισμένες στην ολιστική ιατρική:

red-cross-iconΦαρμακευτική προσέγγιση: Τοπική εφαρμογή παραγώγων της βιταμίνης Α
natural-cross-iconΟλιστική προσέγγιση: Καθαρισμός με άργιλο Moroccan Rhassoul

Φωτογραφία αργίλου rhassoulΤα παράγωγα της βιταμίνης Α, όπως η ρετινόλη, ξηραίνουν το σμήγμα και αφαιρούν τις εξωτερικές στρώσεις του δέρματος. Συχνές δερματικές παρενέργειες που παρατηρούνται είναι τσούξιμο, ερυθρότητα, κάψιμο και έντονο ξεφλούδισμα. Ο άργιλος Rhassoul είναι μια καταπληκτική εναλλακτική. Καταπολεμά την λιπαρότητα του δέρματος χωρίς να το ξηραίνει, αφήνοντάς το μαλακό και απαλό. Πολλοί ασθενείς μας κάνουν χρήση μιας ειδικής μάσκας αποτελούμενης από άργιλο Rhassoul με άλλα βότανα.

Για να φτιάξετε μια εύκολη σπιτική παραλλαγή, ανακατέψτε ένα κουταλάκι του τσαγιού άργιλο Rhassoul σε ζεστό νερό. Αν διαθέτετε λιπαρό δέρμα προσθέστε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού με φύλλα από πράσινο τσάι, ενώ αν πάσχετε από ερυθροδερμία προσθέστε 1/4 κουταλάκι του τσαγιού χαμομήλι. Καθαρίζετε ημερησίως το δέρμα σας με έναν από τους παραπάνω συνδυασμούς.

red-cross-iconΦαρμακευτική προσέγγιση: Αντιβιοτικά
natural-cross-iconΟλιστική προσέγγιση: Γέλη ή κρέμα από τεϊόδεντρο

Η χρήση αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της ακμής μπορεί να προκαλέσει στομαχικά προβλήματα, ζαλάδες και αλλοίωση του χρώματος της επιδερμίδας. Το πιο σοβαρό μειονέκτημα όμως αποτελεί το γεγονός πως η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών καθιστά τη δράση τους αναποτελεσματική. Ο οργανισμός μαθαίνει να ανθίσταται στη δράση τους, γεγονός που αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για την παγκόσμια υγεία στις μέρες μας.

Η τοπική χρήση του τεϊοδένδρου μειώνει την ερυθρότητα και προσφέρει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική κατά του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής και του χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου, που είναι τα δύο στελέχη βακτηρίων τα οποία σχετίζονται άμεσα με την ακμή. Προτείνουμε προϊόντα που να περιέχουν τουλάχιστον 5% τεϊόδενδρο ή αν θέλετε να παρασκευάσετε το δικό σας αναμιγνύοντας 5% έλαιο τεϊοδένδρου με 95% μη φαγεσωρογόνο έλαιο, π.χ. αργανέλαιο.

red-cross-iconΦαρμακευτική προσέγγιση: Βενζοϋλυπεροξείδιο
natural-cross-iconΟλιστική προσέγγιση: Ξέπλυμα με πράσινο τσάι

Το βενζοϋλυπεροξείδιο καθαρίζει τους πόρους και μειώνει τον αριθμό των βακτηρίων δημιουργώντας τους ένα περιβάλλον στο οποίο δεν μπορούν να επιβιώσουν. Όμως ξηραίνει το δέρμα και το οδηγεί στο να ξεφλουδίζει έντονα. Επίσης προκαλεί συχνά ερεθισμό και ενίοτε κνησμό, πρήξιμο και εγκαύματα. Η τοπική χρήση πράσινου τσαγιού ελαττώνει την παραγωγή σμήγματος και προστατεύει από τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή. Επιπροσθέτως, η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν στην φλεγμονή.

Προμηθευτείτε κάποιο διάλυμα πράσινου τσαγιού ή απλώς προσθέστε δύο κουταλιές με φύλλα από πράσινο τσάι σε ένα φλυτζάνι βραστό νερό. Αφού περιμένετε για 10 λεπτά, προχωρήστε σε τοπική εφαρμογή σε καθημερινή βάση. Μιας και μπήκατε στην διαδικασία, μπορείτε και να πιείτε ένα δυο φλυτζάνια για να επωφεληθείτε από τις γενικότερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του!

red-cross-iconΦαρμακευτική προσέγγιση: Σαλικυλικό οξύ
natural-cross-iconΟλιστική προσέγγιση: Καθαρισμός με εκχύλισμα από φλοιό ιτιάς

Το Σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και την απολέπιση του δέρματος. Ο φλοιός της ιτιάς αποτελεί μια φυσική πηγή παραγωγής Σαλικυλικού οξέως. Ο φλοιός ιτιάς όμως περιέχει και συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από την δράση του Σαλικυλικού οξέως και καθιστά την θεραπεία πιο ήπια, προστατεύοντας την επιδερμίδα από ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Επιταχύνει την αποβολή του ξηρού δέρματος και την ανάπλαση των κυττάρων και βοηθάει σε ολόκληρη την διαδικασία ίασης της επιδερμίδας.

red-cross-iconΦαρμακευτική προσέγγιση: Ισοτρετινοΐνη
natural-cross-iconΟλιστική προσέγγιση: Αποφύγετε γαλακτοκομικά, γλουτένη και ζάχαρη

Τα σκευάσματα ισοτρετινοΐνης που πωλούνται υπό διάφορες ονομασίες χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της κυστικής ακμής. Οι συχνότερες ήπιες παρενέργειές τους είναι να καθιστούν το δέρμα υπερευαίσθητο και ευάλωτο στην ηλιακή ακτινοβολία και τα ξηρά χείλη. Η χρήση της ισοτρετινοΐνης συσχετίζεται όμως και με πολύ σοβαρά συμπτώματα όπως δυσλειτουργίες του ήπατος, γενετικές ανωμαλίες, κατάθλιψη, ακόμα και με τάσεις αυτοκτονίας.

Η Κινέζικη ιατρική μας διδάσκει ότι οι κύστεις και οι όζοι που συνδέονται με την ακμή οφείλονται στην συσσώρευση φλέγματος και υγρασίας. Το παγωτό, το τυρί και το γάλα ενισχύουν την παραγωγή φλέγματος. Η ζάχαρη επηρεάζει το δέρμα με έναν τρόπο που θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη της κυστικής ακμής.

Οι βαθύτερες αιτίες της ακμής βρίσκονται μέσα στο σώμα μας. Ο καλύτερος τρόπος για να επιφέρουμε εσωτερικές αλλαγές είναι μέσω της διατροφής. Αν πάσχετε από φλεγμονώδη ακμή αποφύγετε τα ζεστά και καυτερά φαγητά. Αν διαθέτετε λιπαρή επιδερμίδα μην καταναλώνετε λιπαρές τροφές και τηγανητά. Στοχεύστε σε μια ποικιλόμορφη δίαιτα, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και άπαχες πηγές πρωτεΐνης και πειραματιστείτε με τους συνδυασμούς που ταιριάζουν καλύτερα σε εσάς!

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας