Ροδόχρους Ακμή και Βακτηριακή Υπερανάπτυξη του Λεπτού Εντέρου

Αποτελεί πια επιστημονική πραγματικότητα (και δική μας κλινική εμπειρία ετών) ότι ένα λειτουργικό και υγιές έντερο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην γενικότερη κατάσταση της υγείας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας του δέρματος. Όπως η επιδερμίδα μας, έτσι και το έντερο διαθέτει το δικό του ξεχωριστό μικροβίωμα, που αποτελείται από πολλούς μικροοργανισμούς οι οποίοι βοηθάνε στην εύρυθμη λειτουργία του. Όταν διαταράσσονται οι ισορροπίες και η αρμονία του μικροβιακού περιβάλλοντος, δεν επηρεάζεται μόνο το έντερο αλλά και άλλα όργανα του σώματός μας.

Η Ροδόχρους ακμή (Rosacea) είναι μια πολύπλοκη δερματική πάθηση που πιθανότατα οφείλεται σε πολλές αιτίες. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε ορισμένα σημαντικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσω του ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου του Αμερικανικού Κολλεγίου Γαστρεντερολογίας και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό της Αμερικανικής Δερματολογικής Ακαδημίας. Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη:

Η παθοφυσιολογία της ροδόχρους ακμής συμπεριλαμβάνει δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος, νευροαγγειακές αλλοιώσεις, χρόνια φλεγμονή και πιθανώς διάφορες μολύνσεις. Ύστερα από την δημοσίευση μιας έρευνας κατά την οποία παρατηρήθηκε ότι το 46% των ασθενών με Rosacea έπασχαν επίσης από Βακτηριακή Υπερανάπτυξη του Λεπτού Εντέρου (SIBO), ανακαλύφθηκε μια ακόμη μορφή παθογενούς αλληλεπίδρασης. Η θεραπεία με ριφαξιμίνη, η οποία είναι μια αντιβιοτική ουσία που δρα τοπικά στο έντερο, είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξαφάνιση των δερματικών βλαβών στο 78% των ασθενών που είχαν διαγνωστεί να πάσχουν και από SIBO. Η SIBO μπορεί να διαταράξει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλέσει ακμή πυροδοτώντας την αύξηση διαφόρων πρωτεϊνών που σχετίζονται άμεσα με την φλεγμονή (π.χ. TNF-α), καταστέλλοντας αντιφλεγμονώδεις κυτταρικές λειτουργίες (π.χ. IL-17) και παρεμβαίνοντας στην ομαλή λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον τα μικρόβια του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι μιμούνται αντιγόνα που σχετίζονται με εξωεντερικές ασθένειες π.χ. πολλαπλή σκλήρυνση.

Συνοπτικά, σε αυτή την έρευνα, 32 από τους 63 ασθενείς με ακμή βρέθηκαν θετικοί και σε SIBO. Συγκρίνοντας με τις ομάδες ελέγχου, θετικοί σε SIBO βρέθηκαν 7 από τους 30 στην πρώτη ομάδα και 3 από τους 30 στην δεύτερη. Η αγωγή με ριφαξιμίνη στους ασθενείς που έπασχαν και από SIBO, είχε ως αποτέλεσμα την θεαματική βελτίωση σε σχέση με την Rosacea για το 46%, το 25% παρουσίασε ικανοποιητική βελτίωση και το 11% παρουσίασε μικρή βελτίωση.

Όπως προκύπτει, το συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι ασθενείς που έπασχαν από βακτηριακή υπερανάπτυξη και από ακμή και ακολούθησαν θεραπευτική αγωγή για την βακτηριακή υπερανάπτυξη, δεν παρουσίασαν βελτίωση μόνο όσον αφορά την εντερική τους λειτουργία αλλά και η υγεία του δέρματός τους βελτιώθηκε σημαντικά! Παρ´ όλο που η ακριβής συσχέτιση μεταξύ SIBO και Rosacea δεν είναι απολύτως σαφής, μας είναι πλέον γνωστό ότι οι δύο αυτές παθήσεις συσχετίζονται σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών. Στους ασθενείς που παρουσιάζουν σαφή συμπτώματα Rosacea συνιστούμε πλέον να υποβληθούν και σε εξέταση για SIBO. Η εξέταση είναι πολύ απλή στην διαδικασία της. Σε όλους τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται θετικοί σε SIBO προτείνουμε θεραπευτική αγωγή με φυσική ή φαρμακευτική αντιβίωση και παρ´ όλο που δεν ξεπερνούν όλοι οι ασθενείς τα θέματα με την Rosacea, μια μεγάλη μερίδα ασθενών το καταφέρνει.

Είναι πια ξεκάθαρο για ακόμα μια φορά πως δεν μπορούμε να αγνοούμε το υπόλοιπο σώμα όταν εξετάζουμε τις παθήσεις του δέρματος.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας